В понеделник министърът на външните работи на Франция Катрин Колона 

...
В понеделник министърът на външните работи на Франция Катрин Колона 
Коментари Харесай

Франция отрече да планира военна намеса в Нигер

В понеделник министърът на външните работи на Франция Катрин Колона  отхвърли обвиняванията на новата хунта в Нигер , че Париж възнамерява военна интервенция в Нигер, оповестява " Ройтерс ".

Тя добави, че към момента е допустимо да върне на власт сваленият президент Мохамед Базум.

" Това е належащо, тъй като тази дестабилизация е рискова за Нигер и неговите съседи ", сподели Колона.

Базум, западен съдружник, чието избиране доскоро повече от две години беше вододел в неспокойната история на Нигер, беше свален на 26 юли от елитната президентска армия.

Началникът на армията военачалник Абдурахаман Тиани се разгласи за водач на нацията Сахел, само че изказванието му беше отхвърлено в интернационален проект и западноафриканският блок ECOWAS му даде седмица да върне властта.

Френският президент Еманюел М акрон даде обещание в неделя " незабавни и безкомпромисни " дейности, в случай че френски жители или ползи бъдат атакувани, откакто хиляди се събраха пред френското посолство в Ниамей.

Някои се пробваха да влязат в комплекса, само че бяха разпръснати със сълзотворен газ.

Колона сподели, че демонстрацията е била " проведена, не спонтанна, насилствена, извънредно рискова, с коктейли Молотов, появили се съветски флагове, антифренски лозунги, които са тъкмо копие на това, което можете да чуете другаде. "

Макрон е разговарял с Базум няколко пъти, както и с районни водачи, споделиха от президентския замък.
 Хунтата в Нигер упрекна Франция в проекти за
Хунтата в Нигер упрекна Франция в проекти за " военна интервенция "

Франция провела среща с началника на националната армия на Нигер

Новата хунта на Нигер упрекна някогашния колониален държател Франция, че желае да се " намеси военно ", с цел да възвърне сваления президент Мохамед Базум, предава турската телевизия ТРТ.

" Франция, със съучастието на някои жителите на Нигер организира среща с началника на щаба на националната армия на Нигер, с цел да получи нужното политическо и военно позволение ", се споделя в изказване, прочетено по националната телевизия в понеделник.

Този ход пристигна като част от " търсенето на способи и средства за военна интервенция в Нигер ", се твърди в изказването.

В друго изказване превратаджиите упрекнаха службите за сигурност на неназовано западно посолство, че са употребявали сълзотворен газ в неделя против стачкуващи, подкрепящи преврата в столицата Ниамей. Шестима души са били приети в болница след случая.
 Макрон няма да толерира офанзива против френските ползи в Нигер
Макрон няма да толерира офанзива против френските ползи в Нигер

Всяко нахлуване против френски жители или ползи ще провокира мощна незабавна реакция

Антифренските настроения са високи в някои някогашни африкански колонии, защото континентът се трансформира в възобновено дипломатическо полесражение, на фона на възходящо съветско и китайско въздействие.

Франция има към 1500 бойци в западноафриканската страна, която е един от последните й съдружници в региона на Сахел, откакто френските сили трябваше да се изтеглят от прилежащо Мали по-рано тази година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР